Dumitru BREZULESCU, o figură marcantă din Gorj, a avut un impact semnificativ asupra comunității noastre, schimbând viețile multor oameni. Descris de Nicolae IORGA ca un patriot și iubitor al țărănimii, Brezulescu a fost motorul din spatele dezvoltării stațiunii montane Rânca și a drumului cunoscut azi drept Transalpina. În Novaci, el a fondat Banca Populară „Gilortul” în 1902, cea mai mare din țară în perioada interbelică, cu scopul de a sprijini țăranii muncitori și de a transforma Novaci într-o localitate model. Prin această bancă, Brezulescu a reușit să achiziționeze Moșia Novaci și să o distribuie echitabil locuitorilor săraci.

Ioan ROIBU a fost un important reprezentant al județului Gorj, fiind singurul deputat din această regiune în Divanul Ad-hoc, adunarea convocată pentru a dezbate Unirea Principatelor Române. Prin participarea sa, Roibu a contribuit semnificativ la procesul politic care a dus la unirea Moldovei și Țării Românești, jucând un rol crucial în istoria modernă a României.

Vasile CRAIU a fost un remarcabil aviator român din Primul Război Mondial, cunoscut pentru abilitățile sale excepționale de pilotaj și curajul său pe câmpul de luptă. Supranumit „Asul cerului” datorită numeroaselor sale victorii aeriene, Craiu a devenit un erou național, contribuind semnificativ la eforturile României în război.

Virgil RĂDULESCU a fost un economist și om politic român cunoscut pentru contribuțiile sale la dezvoltarea economică a României. Prin activitatea sa, a influențat politicile economice și a participat la implementarea unor reforme esențiale pentru progresul țării.

Sari la conținut