Cascada Șipotului

Numită de bătrânii satului și Cascada de la Șipote, Cascada Șipotului  este situată aproape de izvorul pârâului Șipot, unul dintre afluenții râului Gilort care adună izvoarele mici din zona Plaiul Novăcenilor. La cascadă se poate ajunge doar din orașul Novaci, pornind spre nord, pe strada Valea Gilortului ( aprox. 6 km) pe drum modernizat până când acesta se bifurca, o parte (dreapta) asigurând accesul spre vechea Uzină ”Electrica”Novaci, prima hidrocentrală din Oltenia dată în functiune în anul 1939, implicat fiind ilustrul om politic Nicolae Titulescu, cunoscător al ideilor lui Brezulescu privind dezvoltarea zonei Novaci.  Drumul nemodernizat, din stânga, asigură accesul spre cascadă, încă 7 km pe drum de țară accesibil doar iubitorilor de drumetii, de  ciclism sau motoare pe 2 roți. Recunoașterea pârâului Șipot este simplă deoarece imediat, după locul de vărsare a acestuia în Gilort drumul nu mai este accesibil decât celor care iubesc mersul pe jos, vechiul drum fiind total distrus din timpul inundatiilor (2012). Pentru a ajunge la Casacada Șipot călătorul urmărește apele repezi ale pârâului cu acelasi nume, care in cursul lor vijelios formează de fapt două cascade, spre izvor, trecând printr-o zonă cu mult bolovăniș adus de ape și o vegetatie foartă bogată. Zona cascadei este renumită pentru poienile în care crește ghiocelului sălbatic, plantă etalon a primăverilor zonei submontane Novaci. De mentionat ar fi faptul că în zonă prin anii 50 a functionat o mocăniță și tot aici din 1939 exista un baraj, în prezent total dezafectat.

De la locul de vărsare a Pârâului Șipot în Râul Gilort, iubtorii de drumetii echipați corespunzător, își pot continua drumul spre nord, până la conflența Gilortului cu Pârâul Romanu, de unde lând-o spre N-E, pe urmele vechiului drum forestier se ajunge în stațiunea Rânca. Dacă iubitorii de drumetii, cunoscători al locurilor, urmează albia Râului Gilort (spre N-V de la confluența sus amintită), pot ajunge pe culmile Vârfului Mândra, din Parâng, urmând vechile poteci parcurse de ciobani pe munții Setea Mică, Măcăria sau Tărtărău.

Autentică prin sălbăticia locurilor, prin frumusețea peisajelor, zona descrisă mai sus este emblematică pentru sintagma ”peisaje unice din România”, posibil a fi văzute, doar dacă ești practician al ”mersului pe jos” și mare iubitor al muntelui.

Derulează în sus
Sari la conținut